Hoppa till innehåll

Yrkesförare persontransport, buss, klassrum

Fordon och Transport

Klassrum, dag, 500 poäng

Yrkesförare persontransport, buss, klassrum

Att vara bussförare är ett serviceyrke. Som chaufför möter du dagligen många passagerare och det är viktigt att kunna bemöta dem på ett trevligt sätt. Att vara serviceinriktad, flexibel och stresstålig är bra egenskaper för bussförare. Eftersom bussföraren har ansvar för bussen och framför allt passagerarnas säkerhet under körningen, är det viktigt att också vara noggrann och ansvarsfull.
 
På utbildningen lär du dig att köra buss och alla lagar och regler som yrket kräver.
 
Under utbildningen ges du möjlighet att avlägga teori- och körprov enligt Trafikverkets krav för körkortsbehörighet D och Yrkeskompetensbevis för förare av persontransporter och efter kursernas slut får du betyg i avklarade kurser.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) - Praktik
APL är obligatoriskt och ger dig möjlighet att utveckla dina kunskaper och färdigheter i verklig miljö. APL ger också bra förutsättningar att skapa kontakter i yrket och möjligheter att söka jobb.

Kartläggning
Inför antagningen kommer du att kallas till en kartläggning av dina kunskaper. Du genomför tillsammans med en trafiklärare körning i personbil samt test i svenska. En personlig intervju kommer också att genomföras. Efter kartläggningen sker prövning mot behörighetskraven och slutlig antagning.
 
För att få möjlighet att kunna antas till utbildningen är det obligatoriskt att delta i kartläggningen.
 
Vid tillfället för kartläggningen behöver du ta med dig dina betyg, giltigt körkort och om du har, körkortstillstånd för aktuell körkortsbehörighet.

Utbildningens längd och omfattning
Utbildning är på 500 poäng och ca 20 veckor lång.

Kostnader och CSN
Utbildningen är kostnadsfri men du betalar själv kurslitteratur, arbetskläder och skor, provkostnader för teori- och körprov hos Trafikverket, förarkort, läkarundersökning samt kostnader för körkortstillstånd.
 
Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv till CSN.

Körkortstillstånd
Ansökningsblankett för körkortstillstånd hittar på Transportstyrelsens hemsida.
 
Transportstyrelsens kundtjänst kan svara på frågor: Tel 0771-81 81 81
 
Ansök om körkortstillstånd och förarkort i god tid.

Förkunskapskrav

Godkända betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper, B-körkort och god körvana, Du måste ha fyllt 21 år. För att kunna erhålla full körkortsbehörighet D måste du ha fyllt 24 år. Om du inte har fyllt 24 år vid provtillfället för behörighet D erhålls körkortsbehörighet D med begränsning vilket innebär att du får köra buss där linjelängden är högst 50 km.

Ämnes-/kursplan

FTXAAN

Anmälningskod

FTXAAN-KD

Skolform

Gymnasial utbildning

Jämför skolor

Jämför skolor

Kurser

1 Kursstart

 1. Kursstart 3496754

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Slutdatum

  Beskrivning

  Utbildningen är kostnadsfri. Kurslitteratur är delvis digital, men litteratur som du behåller betalar du med en kostnad på ca 1000:-. Arbetskläder (enligt lag) och skor bekostar du själv ca 500:- .Vi tillhandahåller till bra pris. Du bekostar själv läkarundersökning för att få ditt körkortstillstånd (villkor för antagning).

  För att få en plats på bussutbildningen behöver ni genomföra ett kartläggningsprov, förkunskapsprov, och ett körtest. De som fått de högsta resultaten kommer få en plats på utbildningen.

  Utbildningens upplägg är att två dagar i veckan får eleverna teoretiska lektioner där de har möjlighet att ställa frågor till läraren. Resterande dagar i veckan kan eleverna bli uppbokade på körlektioner, få möjlighet att köra stimulator (Skillster) eller studera på egen hand hemma eller i skolan.

  Du utbildas i en vuxenmiljö med schemalagda lektioner men självklart är du välkommen att vara i våra lokaler även när du inte har lektion. Vi har öppet varje dag mellan 08.00 - 16.00.

  Utbildningen är CSN-berättigad. Detta får du själv ansöka om.

  Utbildningen genomförs av YrkesAkademin AB och vi finns på Finlandsgatan 48, Kista/Akalla.

  Vid frågor är du välkommen att kontakta Vivi Johansson, Studie- och yrkesvägledare, tel: 0723973724, Email: vivi.johansson@ya.se.