Hoppa till innehåll

Yrkesförare godstransport 1, lastbil C, klassrum

Fordon och Transport

Klassrum, dag, 600 poäng

Yrkesförare godstransport 1, lastbil C, klassrum
Yrkesförarutbildningen är för dig som gillar stora, tunga fordon och kan tänka dig en karriär inom den breda transportbranschen. Att köra lastbil i yrkestrafik är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet. Du läser därför mycket om olika fordon, trafikregler, lagar och förordningar som gäller för transport av gods samt arbetsmiljö och säkerhet.
 
Du får en grundläggande kunskap om teknik som finns i olika fordon och dess motorer.
 
Du lär dig att köra lastbil (körkortsbehörighet C) och truck samt att lasta och lossa olika typer av gods.
 
Arbetet som yrkesförare är varierande och du möter dagligen kunder när du genomför olika transportuppdrag.
 
Transportbranschen är bred vilket gör att du har många olika inriktningar att välja mellan när det är dags att börja arbeta.
 
Under utbildningen ges du möjlighet att avlägga teori- och körprov enligt Trafikverkets krav för körkortsbehörighet C och Yrkeskompetensbevis för förare av godstransporter och efter kursernas slut får du betyg i avklarade kurser.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) - Praktik
APL är obligatoriskt och ger dig möjlighet att utveckla dina kunskaper och färdigheter i verklig miljö. APL ger också bra förutsättningar att skapa kontakter i yrket och möjligheter att söka jobb.

Kartläggning
Inför antagningen kommer du att kallas till en kartläggning av dina kunskaper. Du genomför tillsammans med en trafiklärare körning i personbil samt test i svenska. En personlig intervju kommer också att genomföras. Efter kartläggningen sker prövning mot behörighetskraven och slutlig antagning.
 
För att få möjlighet att kunna antas till utbildningen är det obligatoriskt att delta i kartläggningen.
 
Vid tillfället för kartläggningen behöver du ta med dig dina betyg, giltigt körkort och om du har, körkortstillstånd för aktuell körkortsbehörighet.

Utbildningens längd och omfattning
Utbildning är på 600 poäng och ca 24 veckor lång.

Kostnader och CSN
Utbildningen är kostnadsfri men du betalar själv kurslitteratur, arbetskläder och skor, provkostnader för teori- och körprov hos Trafikverket, förarkort, läkarundersökning samt kostnader för körkortstillstånd.
 
Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv till CSN.

Körkortstillstånd
 
Transportstyrelsens kundtjänst kan svara på frågor: Tel 0771-81 81 81
 
Ansök om körkortstillstånd och förarkort i god tid.

Förkunskapskrav

Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskakper, B-körkort och god körvana. Du måste ha fyllt 21 år.

Ämnes-/kursplan

FTXABN

Anmälningskod

FTXABN-KD

Skolform

Gymnasial utbildning

Jämför skolor

Jämför skolor

Kurser

2 Kursstarter

 1. Kursstart 3365190

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Slutdatum

  Kursen förekommer på följande platser

  Beskrivning

  Godkänt betyg i svenska/svenska som andra språk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.
  Körkort behörighet B som gäller i Sverige
  Ålder 21 år
  För att kunna erhålla körkort för de tyngre behörigheterna, C och CE måste du ha fyllt 21 år vid provtillfället.

  Utbildningen är på heltid och under dagtid. Undervisning sker på skolan och du förväntas att aktivt närvara och avsätta tid för studier måndag – fredag mellan ca 7:30 – 15:30 (klassrum, verkstad och hemstudier). Praktiska och teoretiska uppgifter varvas. Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i utbildningen och är betygsgrundande. Utbildningen är CSN berättigad.

  Inom vuxenutbildning förekommer inte några studieuppehåll som vid tex påsk, sommar eller jul.

  Utbildningen genomförs hos:
  Bergstrands Vuxenutbildningar
  Johannesfredsvägen 9-11 Bromma
  Kolstavägen 20 Märsta

   

  Lägg i kurskorg

  Välj plats
 2. Kursstart 3496740

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Slutdatum

  Beskrivning

  Utbildningen är kostnadsfri. Kurslitteratur är delvis digital, men litteratur som du behåller betalar du med en kostnad på ca 1000:-. Arbetskläder (enligt lag) och skor bekostar du själv ca 500:- .Vi tillhandahåller till bra pris. Du bekostar själv läkarundersökning för att få ditt körkortstillstånd (villkor för antagning).

  För att få en plats på lastbilsutbildningen behöver ni genomföra ett kartläggningsprov, förkunskapsprov, och ett körtest. De som fått de högsta resultaten kommer få en plats på utbildningen.

  Utbildningens upplägg är att två dagar i veckan får eleverna teoretiska lektioner där de har möjlighet att ställa frågor till läraren. Resterande dagar i veckan kan eleverna bli uppbokade på körlektioner, få möjlighet att köra stimulator (Skillster) eller studera på egen hand hemma eller i skolan.

  Du utbildas i en vuxenmiljö med schemalagda lektioner men självklart är du välkommen att vara i våra lokaler även när du inte har lektion. Vi har öppet varje dag mellan 08.00 - 16.00.

  Utbildningen är CSN-berättigad. Detta får du själv ansöka om.

  Utbildningen genomförs av YrkesAkademin AB och vi finns på Finlandsgatan 48, Kista/Akalla.

  Vid frågor är du välkommen att kontakta Vivi Johansson, Studie- och yrkesvägledare, tel: 0723973724, Email: vivi.johansson@ya.se.