Hoppa till innehåll

Frisöraspirant

Hantverks- bygg och verkstadsteknik

Klassrum, dag, 1500 poäng

Frisöraspirant

Arbetsuppgifter

Som frisör har du kunskap och färdighet i olika tekniker och metoder inom klippning, kemiska behandlingar och hårvård. Exempel på arbetsuppgifter är att klippa, tvätta, föna, färga, tona och permanenta hår. Du kan också arbeta med hårförlängningar, hårstyling som brud- och festuppsättningar eller styling vid modevisningar. Du kan öppna egen salong, hyra en stol i en salong, frilansa eller arbeta som anställd. Arbetar du i salong tar du emot bokade eller drop-in besök för olika behandlingar, arbetar med försäljning och rådgivning av produkter och deras användningssätt till kunder samt med att lära ut hur kunden kan styla sitt eget hår. Du hjälper också till att hålla salongen ren och fin.
Arbetstider är ofta dagtider men ibland kan du även jobba kvällar och helger beroende på arbetsplats. För att du ska kunna ge rätt behandling behöver du ha kunskap om hårets och hudens egenskaper, kvalité och kondition och hur det reagerar på olika behandlingar. Det är viktigt att du håller dig uppdaterad om nya trender, mode samt nya produkter och tekniker.

Förmågor

För att arbeta som frisör är det bra om du är kreativ, serviceinriktad, ha sinne för färg och form samt gilla att arbeta med människor. Yrket är varierande på så sätt att du möter olika personer med olika behov och önskemål varje dag. Eftersom frisöryrket kan vara påfrestande för nacke, axlar, rygg och ben är det viktigt med god fysik och att röra på dig mycket för att undvika belastningsskador.

Framtidsutsikter på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för barberare och frisör. Länk: Barberare och Frisör

Praktik

I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.

Praktisk information om utbildningen

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier. Att läsa på distans innebär:

Dator och god datorvana krävs. Kostnad för material och kurslitteratur kan tillkomma.

Efter utbildningen följer färdigutbildning som du ansöker till att få göra på ett frisörföretag innan du kan avlägga det slutliga gesällprovet och bli behörig frisör. Efter ytterligare några års yrkesutövning och mästarutbildning kan du få Mästarbrev.

Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?

Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan om yrkesutbildningen. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.

Förkunskapskrav

Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.

Ämnes-/kursplan

HVXAAN (Länk till extern sida.)

Anmälningskod

HVXAAN-KD

Skolform

Gymnasial utbildning

Jämför skolor

Jämför skolor

Kurser (9 st)

8 Kursstarter

 1. Kursstart 4911055

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Slutdatum
  Studietakt

  Beskrivning

  Starta din karriär som frisör på Svenska Frisörskolan i Stockholm. Är du redo för en spännande, inspirerande, utvecklande och seriös utbildning? Är du kreativ, gillar att arbeta med människor och har en känsla för stil och form?

  Då har Svenska Frisörskolan en frisörutbildning för dig. Under 60 veckor får du lära dig allt om klippning, färgbehandling, designtekniker på både korta och långa hår samt ergonomi, kundservice, arbetsmiljö och kemi. Vi ger dig som elev en komplett grundutbildning i frisöryrket. Vi är med dig och förbereder dig för branschens Delprov (frisörlicens A). 

  Hos oss får du tillgång till all kunskap och alla verktyg du behöver för att bli en behörig frisör med gesällbrev som mål.

  Kostnader: INGA - Du får låna ALLA verktyg du behöver under utbildningen. Däremot får du ersätta och betala för det som försvinner eller går sönder. 

  Schema: Klassrumsundervisning, heltid måndag-onsdag 8.30-16.30

  Övrigt: APL ingår i utbildningen. 

  Studieuppehåll: Inga

  Kontaktuppgifter:
  Adress: Vretenvägen 6 B
  Postnr: 171 54
  Ort: Solna
  Telefon nr: 070-333 85 79 
  E-post: stockholm@svenskafrisorskolan.se

 2. Kursstart 4864518

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Skola
  Hårakademin
  Slutdatum
  Studietakt

  Kursen förekommer på följande platser

  Beskrivning

  CSN-berättigad frisörutbildning i högsta klass! - Starta Din Karriär Hos Oss!

  Välkommen till vår frisörutbildning på Hårakademin, där vi gör din passion till din profession! Med tre terminers heltidsstudier om 75 veckor vid vår moderna anläggning på Östermalm, utrustar vi dig med den kunskap och de färdigheter som behövs för att lyckas i frisörbranschen.

  Utbildningens längd är 75 veckor (inklusive 5 veckor APL i slutet av kursen). Schemat är måndag-onsdag under våren och onsdag-fredag under hösten (09-17). Utbildningen är en perfekt mix av teori och praktik där du efter ca 6 månader erbjuds möjligheten att direkt applicera dina kunskaper på riktiga kunder under övervakning av våra erfarna lärare.

  Genom oss lär du dig allt från grunderna; klippning, färgbehandling och avancerade designtekniker. Efter utbildningen kan du avlägga delprov 1 och efter ytterligare 2000 timmars praktik, det slutgiltiga gesällprovet för att bli en behörig frisör. Vår utbildning ger dig verktygen och skickligheten att få jobb som anställd frisör eller egenföretagare. 

  Ansök idag och ta det första steget mot en lysande karriär som frisör! Vi ser fram emot att välkomna dig till vår skola och hjälpa dig att uppnå dina drömmar!

  Totalkostnad är cirka 7500kr för all kurslitteratur, utrustning och material som elever får behålla vid kursslut. Studiemedel via CSN tillgängligt.

 3. Kursstart 5052281

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Skola
  Akadeva
  Slutdatum
  Studietakt

  Beskrivning

  Frisöraspirant.
  Kostnader: Kostnader för kurslitteratur tillkommer.
  Utbildningen hålls i Akadevas lokaler på Malmvägen 14a, 191 60 Sollentuna.
  Schema: måndagar, tisdagar och onsdagar  10.00 – 16.00. Med reservation för ändringar.
   
  OBS! Kurspaketet är sammanhängande och har ingen julledighet/sommarledighet.

  För mer information, ring 070-090 59 26 eller maila till info@akadeva.se

 4. Kursstart 4861171

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Slutdatum
  Studietakt

  Kursen förekommer på följande platser

  Beskrivning

  Kostnader: Vi står för ALLA verktyg och studiematerial under utbildningen (inga extra kostnader tillkommer)!

  Schema: Heltid 60v, på plats två-tre dagar/vecka, mellan kl.9:00-16:00. Egna studier resterande tid

  Övrigt: Utbildningen leder till Frisörlicens A

  Studieuppehåll: Kurs som pågår under sommartid har inget kursuppehåll. Delar av kurser förläggs på praktik /egenstudier. 

   

  Kontaktuppgifter:

  Adress: Kanalvägen 3A

  Postnr + Ort:19461 Upplands Väsby

  Telefon nr: 076 – 88 55 784

  E-post: therese.haleving@raise.no

 5. Kursstart 5052610

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Slutdatum
  Antagningsbesked
  Studietakt

  Kursen förekommer på följande platser

  Beskrivning

  Vill du utbilda dig till frisör? Då har du hittat rätt! 
  Style Educations frisörutbildning har funnits sedan 2006 och har utbildat många duktiga frisörer som i dag driver egna salonger eller arbetar som anställda.
  Yrket går ut på att vara kreativ och skapande. Det kan vara glamoröst ibland, riktigt roligt, men det kan även vara tungt då du står upp i långa dagar. Du måste även vara social och trevlig när det kommer till att bemöta dina kunder.
  Utbildningen kräver inga förkunskaper inom frisöryrket, vi lär dig allt från grunden. Under utbildningen kommer du lära dig grunderna inom dam- och herrfrisöryrket med hög verklighetsförankring i vår elevsalong. Du blir väl förberedd inför del- och gesällprov som är grunden till att kunna arbeta som behörig frisör. Du läser utbildningen på heltid, där lärarledd undervisning kombineras med egna studier måndag till fredag kl. 09.00 - 17.00, under 62 veckor. Utbildningen är en sammanhållen utbildning utan lov.
  Utbildningen bedrivs i en modern och fin skollokal och har en elevsalong i Palmfeltscenter vid Globens Tunnelbana. I utbildningen ingår även APL som följer branschens arbetstider. Ett verktygskit som används i utbildningen bekostas av dig själv - priset på kittet är ca 6500 kr. Verktygskitet är din privata ägodel och du kommer att ha användning av den efter dina studier också.
  Varmt välkommen med din ansökan!

 6. Kursstart 4913739

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Skola
  Astar AB
  Slutdatum
  Studietakt

  Kursen förekommer på följande platser

  Beskrivning

  Kostnader:          Kostnader för kurslitteratur tillkommer.

  Schema:             Kursen är på heltid men kommer att ha lektioner 2 heldagar i veckan kl. 8:30-15:30 i våra lokaler i Solna. Resten är egenstudier.
  Övrigt                  Skolans adress är Solna torg 3, Solna.

  Studieuppehåll mellan 20241220 - 20250106 och mellan 20251219 - 20260105.

  Kontaktuppgifter:
  Adress:                 Solna torg 3, Solna. 4 trappor
  Postnr + Ort:        171 45 Solna
  Telefon nr:            010-434 40 15
  E-post:                  admin.stockholm@astar.se

 7. Kursstart 5041007

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Skola
  Hårakademin
  Slutdatum
  Studietakt

  Kursen förekommer på följande platser

  Beskrivning

  Hårakademins frisörutbildning ges under 75 veckor, vilket innebär tre terminer och 1 500 poäng. Här kommer du att få allt som krävs för att ta ditt delprov och senare, gesällprov, och för att arbeta som behörig frisör.

  Frisörutbildningen sker på plats i skolans lokaler på Östermalm. Tiderna för vårens kursstarter är måndag–onsdag kl 09–17 och höstens kursstarter onsdag–fredag kl 09–17.

  Eleverna är lediga under helger och alla röda dagar. Det finns även studiedagar, på dessa kan eventuell missad tid tas igen om det behövs. Vi har inget uppehåll under sommar och jul.

  I utbildningen ingår APL som omfattar minst 15 procent av kurstiden. De sista 5 veckorna av utbildningen gör eleven sin APL (arbetsplatsförlagt lärande) på en salong.

  Utbildningen är studiemedelsberättigad (CSN).
  Du bekostar din kurslitteratur och ditt kursmaterial själv, vilket kostar totalt cirka 7 500 kr.

  Efter frisörutbildningen hos oss kan du avlägga delprov 1. Sedan följer 2 000 timmar på en frisörsalong innan du kan avlägga det slutgiltiga gesällprovet och bli behörig frisör.

   
   
   

 8. Kursstart 4911087

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Slutdatum
  Studietakt

  Beskrivning

  Starta din karriär som frisör på Svenska Frisörskolan i Stockholm.

  Är du redo för en spännande, inspirerande, utvecklande och seriös utbildning? Är du kreativ, gillar att arbeta med människor och har en känsla för stil och form?

  Då har Svenska Frisörskolan en frisörutbildning för dig. Under 60 veckor får du lära dig allt om klippning, färgbehandling, designtekniker på både korta och långa hår samt ergonomi, kundservice, arbetsmiljö och kemi. Vi ger dig som elev en komplett grundutbildning i frisöryrket. Vi är med dig och förbereder dig för branschens Delprov (frisörlicens A). 

  Hos oss får du tillgång till all kunskap och alla verktyg du behöver för att bli en behörig frisör med gesällbrev som mål.

  Kostnader: INGA - Du får låna ALLA verktyg du behöver under utbildningen. Däremot får du ersätta och betala för det som försvinner eller går sönder. 
  Schema: Klassrumsundervisning, heltid onsdag-fredag 8.30-16.30
  Övrigt: APL ingår i utbildningen. 
  Studieuppehåll: Inga

  Kontaktuppgifter:
  Adress: Vretenvägen 6 B
  Postnr: 171 54
  Ort: Solna
  Telefon nr: 070-333 85 79 
  E-post: stockholm@svenskafrisorskolan.se