Hoppa till innehåll

Frisöraspirant

Hantverks- bygg och verkstadsteknik

Klassrum, dag, 1500 poäng

Frisöraspirant

Arbetsuppgifter

Som frisör har du kunskap och färdighet i olika tekniker och metoder inom klippning, kemiska behandlingar och hårvård. Exempel på arbetsuppgifter är att klippa, tvätta, föna, färga, tona och permanenta hår. Du kan också arbeta med hårförlängningar, hårstyling som brud- och festuppsättningar eller styling vid modevisningar. Du kan öppna egen salong, hyra en stol i en salong, frilansa eller arbeta som anställd. Arbetar du i salong tar du emot bokade eller drop-in besök för olika behandlingar, arbetar med försäljning och rådgivning av produkter och deras användningssätt till kunder samt med att lära ut hur kunden kan styla sitt eget hår. Du hjälper också till att hålla salongen ren och fin.
Arbetstider är ofta dagtider men ibland kan du även jobba kvällar och helger beroende på arbetsplats. För att du ska kunna ge rätt behandling behöver du ha kunskap om hårets och hudens egenskaper, kvalité och kondition och hur det reagerar på olika behandlingar. Det är viktigt att du håller dig uppdaterad om nya trender, mode samt nya produkter och tekniker.

Förmågor

För att arbeta som frisör är det bra om du är kreativ, serviceinriktad, ha sinne för färg och form samt gilla att arbeta med människor. Yrket är varierande på så sätt att du möter olika personer med olika behov och önskemål varje dag. Eftersom frisöryrket kan vara påfrestande för nacke, axlar, rygg och ben är det viktigt med god fysik och att röra på dig mycket för att undvika belastningsskador.

Framtidsutsikter på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för barberare och frisör. Länk: Barberare och Frisör

Praktik

I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.

Praktisk information om utbildningen

Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid oavsett om utbildningen är i klassrum, distans eller lärlingsform och du behöver vara beredd på att självständigt planera och lägga ned tid på dina studier. Att läsa på distans innebär:

Dator och god datorvana krävs. Kostnad för material och kurslitteratur kan tillkomma.

Efter utbildningen följer färdigutbildning som du ansöker till att få göra på ett frisörföretag innan du kan avlägga det slutliga gesällprovet och bli behörig frisör. Efter ytterligare några års yrkesutövning och mästarutbildning kan du få Mästarbrev.

Har du erfarenhet av yrkesområdet sedan tidigare?

Beskriv utförligt hur många års erfarenhet du har och eventuella ansvarsområden inom yrket när du gör din ansökan om yrkesutbildningen. Detta kan ligga till grund för en validering av dina kunskaper.

Förkunskapskrav

Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.

Ämnes-/kursplan

HVXAAN (Länk till extern sida.)

Anmälningskod

HVXAAN-KD

Skolform

Gymnasial utbildning

Jämför skolor

Jämför skolor

Kurser (9 st)

4 Kursstarter

 1. Kursstart 4542453

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Slutdatum
  Studietakt

  Beskrivning

  Starta din karriär som frisör på Svenska Frisörskolan.

  Är du redo för en inspirerande, utvecklande och seriös utbildning? Är du kreativ, gillar att arbeta med människor och har en känsla för stil och form?

  Då är Svenska Frisörskolan en frisörutbildning för dig. Under 60 veckor får du lära dig allt om klippning, färgbehandling, designtekniker på både korta och långa hår samt ergonomi, kundservice, arbetsmiljö och kemi. Vi ger dig som elev en komplett grundutbildning i frisöryrket. Vi förbereder dig för branschens Delprov (frisörlicens A).

  Hos oss får du tillgång till all kunskap och alla verktyg du behöver för att bli en behörig frisör med gesällbrev som mål. Vid start får du KÖPA eller LÅNA en verktygsväska värde 6000:- som innehåller det mesta du behöver för att bli frisör. Om du inte har möjlighet att köpa väskan så kan du låna samma utrustning under utbildningen. Tänk då på att allt ska återställas efter avslutad utbildning. 

  Utbildningens upplägg:
  Undervisningen sker genom klassrumsundervisning 25 poäng per vecka. Du är i skolan tre dagar/vecka.
  Ons-Fre 08.30 till 16.30

  Under utbildningen kommer du som elev ta emot kunder i skolans salong med handledning av våra professionella lärare. APL / Praktik ingår i utbildningen. 
   JULUPPEHÅLL: 20/12-7/1

  Adress till skolan: Vretenvägen 6 B, Solna

 2. Kursstart 4745596

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Skola
  Hårakademin
  Slutdatum
  Studietakt

  Kursen förekommer på följande platser

  Beskrivning

  Hårakademins frisörutbildning ges under 75 veckor, vilket innebär tre terminer och 1500 poäng. Här kommer du att få allt som krävs för att ta ditt del- och gesällprov och att arbeta som behörig frisör.

  Frisörutbildningen sker på plats i skolans lokaler på Östermalm. Tiderna för vårens kursstarter är Måndag-Onsdag kl 09-17 och höstens kursstarter Onsdag-Fredag kl 09-17.

  Inför din kursstart måste ett material-/verktygskit införskaffas. Kostnaden för kitet är ca 7000 kr. Detta sker på eget ansvar utifrån en lista som skolan ansvarar för.

  Eleverna läser enbart hantverksämnen, 9 kurser. De sista 5 veckorna av utbildningen gör eleven APL (arbetsplatsförlagt lärande).

  Eleverna är lediga under helger och alla röda dagar. Det finns även studiedagar, på dessa kan eventuell missad tid tas igen om det behövs.  Vi har inget uppehåll under sommar och jul.

 3. Kursstart 4535163

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Slutdatum
  Studietakt

  Beskrivning

  Vi står för ALLA verktyg och studiematerial under utbildningen (inga extra kostnader tillkommer)!

  • Utbildningen leder till Frisörlicens A

  Läs mer på:

  https://internationalhairacademy.se

  • Längd: 60v 
  • Studietakt: 25p/veckan 
  • Kurs som pågår under sommartid har inget kursuppehåll. Delar av kurser förläggs på praktik /egenstudier. 

   

  På plats två-tre dagar/vecka, mellan kl.9-16

  Egna studier resterande tid

  Adress: Kanalvägen 3A, Upplands Väsby

 4. Kursstart 4591812

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Skola
  Astar AB
  Slutdatum
  Studietakt

  Kursen förekommer på följande platser

  Beskrivning

  Kursen kommer att hållas 2 heldagar i veckan kl. 8:30-15:30 i våra lokaler på Solna Torg 3, Solna. I utbildningen ingår APL ute på en arbetsplats som infaller i slutet, och då följer du den arbetsplatsens arbetstider.
  Kostnader för kurslitteratur tillkommer.
  Studieupphåll mellan 20241220 - 20250106.